Kārtu kārtām: iemācies skaistu biezpiena desertu svētkiem! 0
Gadā ir pietiekami daudz citu dienu, kad no našķēšanās var un pat vajag atturēties, bet Lieldienās gardam saldajam ēdienam noteikti jābūt galdā.
Latviešu tradicionālajā virtuvē nav vienas īpašas Lieldienu kūkas vai maizes, kāda ir krieviem, angļiem, itāļiem un citām tautām. Toties mums ir brīvākas iespējas improvizēt, kaut ko izdomāt pašiem vai patapināt no citiem. Lūk, konditores Maijas Kaires piedāvātās versijas Lieldienu desertam.
Biezpiena deserts
Lauku olai ar asu nazi lēnām rūpīgi nogriež cepurīti. Iztecina saturu, izņem plēvīti un čaumalu noplaucē ar verdošu ūdeni vai mirkli pakarsē katliņā ar ūdeni.
Biezpienu sablendē kopā ar jogurtu. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru, pievieno mīkstu sviestu un turpina putot. Kad masa kļuvusi gaiši dzeltena, pieliek caur sietiņu izberztu biezpienu, vaniļas cukuru un visu sablendē.
Apgrauzdētus lazdu riekstus un cidoniju sukādes samaļ kafijas dzirnaviņās, pēc tam pievieno medu. Ja masa šķiet pārāk bieza, pielej nedaudz vārīta ūdens. Izmantojot konditorejas maisiņu, tējkaroti gatavās masas liek olas čaumalā, veidojot deserta pirmo kārtu. Pēc tam čaumalu līdz augšai piepilda ar biezpiena un jogurta masu.
Šķīvi rotā ar dīgstiem, ogām, marcipāna un apelsīnu mizas ziediņiem (tos ar formiņām var izspiest arī no ābolu mizas, ķirbja u.c.), uzber pūdercukuru.